Dossier ‘nieuwe solidariteit’ in Theatermaker

De eerste Theatermaker van dit jaar (jaargang 19!) staat voor een groot deel in het teken van een bijzonder themadossier over ‘nieuwe solidariteit’ in de podiumkunsten, samengesteld door gasthoofdredacteur Tobias Kokkelmans.

Dramaturg Tobias Kokkelmans joeg tijdens het Nederlands Theater Festival in september 2014 een frisse wind door het debat over kunstbeleid met zijn voordracht over De aristocratisering van de infrastructuur, waarin hij onder andere betoogde dat het maatschappelijk draagvlak voor kunst en theater niet afneemt, zoals sceptici beweren, maar eerder toeneemt.

‘Het ging nog nooit zo goed met de publieke belangstelling voor theater. En we hebben het dan niet over de populaire genres. Nee, we hebben het over toneel.’

Voor het februari-maartnummer van Theatermaker nodigde de redactie hem daarom uit een themadossier samen te stellen. Het werd een bundeling essays en bijdragen over ‘nieuwe solidariteit’ in de podiumkunsten, waaraan onder anderen Willem Schinkel, Jonas Staal, Florian Hellwig, Anne Breure, Emke Idema, Anoek Nuyens, Albert Jan Kruiter en Merel de Groot een bijdrage leverden – naast vaste redacteuren Robbert van Heuven en Simon van den Berg.

Daarnaast besteden we onder andere aandacht aan Katie Mitchell, die als ‘Brandstichter’ de komende maanden in de Stadsschouwburg Amsterdam staat; Moos van den Broek schreef een portret van haar (zie ook mijn post over de Brandstichter-krant die de Stadsschouwburg zelf uitgaf). En directeur Henriëtte Post van het Fonds Podiumkunsten vertelt over de soms onvoorziene gevolgen van de bezuinigingen, de verhouding tussen het Fonds en de Basisinfrastructuur en de organisatiegraad van de sector.

Lees hier meer over mijn werk voor Theatermaker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s