Theatermaker bekent kleur

Het februarinummer van Theatermaker is uit! Het gaat over kleur in de podiumkunsten: hoe is het gesteld met de diversiteit van makers, publiek en poortwachters? Journalist Harriët Duurvoort treedt op als gastredacteur en stelt dat kunstenaars met een biculturele achtergrond niet alleen de taak hebben om een gekleurd publiek te bereiken, maar ook een eigen avant-garde moeten vormen.

De jaren tachtig
Begin jaren tachtig kreeg wat toen nog ‘migrantentheater’ heette een elektriserende impuls dankzij Rufus Collins, die samen met Henk Tjon De Nieuw Amsterdam oprichtte. Een paar jaar lukte het om multicultureel theater uit het verdomhoekje te krijgen, talent te kweken en repertoire te ontsluiten. Maarten van Hinte was erbij en blikt terug.

Ballet Black
Een Britse balletgroep met alleen maar gekleurde dansers maakt furore in het internationale circuit. Klassieke balletwaarden, gebrek aan rolmodellen, onbekendheid met het genre; het zijn slechts enkele van de mogelijke redenen waarom het ballet achterloopt als het gaat om diversiteit. Sander Hiskemuller vraagt zich af wat er moet er gebeuren.

NAPK-VSCD-VVTP
Simon van den Berg en Heske van den Ende spreken de directeuren van de drie brancheverenigingen in de podiumkunsten, Yolande Melsert, Hedwig Verhoeven en Jort Vlam, over de conclusies van de commissie Ter Horst.

En verder:

  • Diversiteit in Berlijn en Groot Brittannië
  • Statements van Quinsy Gario, Melih Gençboyaci, Eran Ben-Michaël, Romana Vrede, Caspar Nieuwenhuis, Tjalling Valdés Olmos, Patrick Mathurin en Jörgen Tjon A Fong
  • Columns van Willem de Wolf, Hannah van Wieringen en Daan Windhorst
  • Herinneringen aan Luc Bondy, Hans Brandwacht en Dora van der Groen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s